15 decembrie 2011

Muzica de dincolo de noapte.


La naștere avea paralizie cerebrală și era orb. Mama lui naturală l-a abandonat. A fost adoptat. Aproape un an, părinții i-au împins mâncarea pe gât. Până la 7 ani nu s-a mișcat. S-a ridicat în picioare la 12 ani, iar la 15 ani a făcut primii pași. La aceeași vârstă, într-o noapte, s-a așezat la pian și a cântat Concertul nr. 1 al lui Ceaikovski pe care îl auzise cu puțin timp înainte la televizor. Pare incredibil și, totuși, e adevărat.

Leslie Lemke s-a născut prematur, pe 31 ianuarie 1952, în Milwakee, statul american Wisconsin. În primele clipe de viaţă a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală, leziuni cerebrale şi glaucom – aşa că mama lui nu s-a simţit în stare să îl îngrijească, preferând să îl abandoneze în spital. Medicii au fost nevoiţi să îi îndepărteze ochii, iar Leslie a ajuns un bebeluş orb, al nimănui şi nedorit de nimeni, cu serioase probleme de sănătate. Nici că se putea un start mai prost în viaţă! Dar soarta i-a întins, totuşi, o mână de ajutor, în persoana unei asistente inimoase, pe nume May Lemke, care avea 52 de ani şi îşi crescuse deja cei cinci copii.

Deşi ştia câte probleme are micuţul, ea l-a adoptat totuşi, încă de la vârsta de 6 luni, împreună cu soţul ei, Joe. În primul an de viaţă, i-a împins forţat mâncarea pe gât, pentru că Leslie nu ştia să înghită, nici măcar să mestece. Abia după şapte ani în care May l-a îngrijit cu multă dragoste şi devotament, copilul a început să progreseze, dar extrem de încet. În tot acest timp, nu se mişcase deloc, nu scosese niciun sunet şi nu arătase nicio emoţie, niciun sentiment. Oricine s-ar fi simţit descurajat…

Abia după ce a împlinit 12 ani Leslie a învăţat să stea în picioare, iar la 15 ani a făcut primii paşi. Tot în jurul acestei vârste, şi-a dezvăluit acea latură care comunica, totuşi, cu lumea din jur. În miez de noapte, mama adoptivă l-a găsit la pian, cântând fără greşeală Concertul nr. 1 al lui Ceaikovski, pe care îl auzise cu puţin timp în urmă, la televizor.

May l-a încurajat să îşi cultive acest neaşteptat talent, iar cât de curând Leslie cânta orice fel de muzică, vocal sau la mai multe instrumente, pe care nu le studiase niciodată şi despre care probabil nici nu ştiuse că există. Era de ajuns să audă o singură dată o bucată muzicală – fie pop sau clasică – după care o reproducea exact, de la cap la coadă. Mai mult decât atât, în timp, Leslie a început să şi improvizeze şi să compună el însuşi melodii, uimindu-i chiar şi pe profesionişti.

Începând cu anii ’80, Leslie Lemke a devenit faimos în toată America şi în lume, fiind invitat la toate emisiunile tv importante. A călătorit prin ţara natală, dar şi în Japonia, de exemplu, susţinând concerte cu diverse ocazii, fără să ceară să fie plătit. Leslie are acum 57 de ani, iar din 1993 trăieşte cu Mary Parker, fiica lui May, căci mama sa adoptivă s-a stins, fiind bolnavă de Alzheimer. Familia a povestit că, în ultimii ani ai vieţii, când sănătatea femeii se deteriora tot mai tare, singurul care reuşea să o retrezească la viaţă era Leslie, cântând la pian. May devenea brusc lucidă atunci când îl auzea, pentru ca să alunece înapoi când muzica se oprea.

Specialiştii vorbesc, în cazul lui Leslie Lemke, de aşa-zisul “sindrom al savantului”, acesta fiind un caz ce poate apărea la alte un miliard de cazuri. Este vorba de acele persoane cu handicap mintal care dau, totuşi, dovadă de un talent ieşit din comun, ceva extraordinar chiar şi pentru un om obişnuit. Altfel spus, în creierul lui Leslie, grav afectat şi bolnav, rămăsese neatinsă o mică “insulă”, tocmai acea parte care îi putea oferi acest dar – aceasta a fost explicaţia pe care May Lemke o avea pentru însuşirile deosebite ale băiatului ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu