18 aprilie 2013

Sora - Rosamund Lupton


"Ce ai face daca propria ta sora ar disparea intr-o buna zi fara urma?"


Beatrice si Tess, doua surorii cu o legatura foarte stransa, rar intalnita. Aceasta din urma dispare iar in scurt timp este gasita moarta, intr-o veche toaleta dintr-un parc. Aparent pare o sinucidere iar politia inchide dosarul. Atat logodnicul lui Beatrice cat si mama acesteia sunt convinsi de sinuciderea lui Tess pe motivul ca "preferea sa stie ca si-a pus capat zilelor de bunavoie decat sa creada ca i-a fost teama de ceva, chiar si pentru cateva clipe".

In schimb, Beatrice este convinsa ca sora ei mai mica nu s-ar fi sinucis niciodata si incepe o "ancheta" mutandu-se in apartamentul surorii ei, patrunzant tot mai adanc in viata si in secretele acesteia. Pe zi ce trece Beatrice descopera relatia ascunsa a surorii ei, descopera experimentul medical la care acesta participase si descopera sarcina si copilul nascut mort.

Beatrice este "obligata" intr-un fel, de a face o reconstituire a surorii ei purtand hainele acesteia si lasandu-se filmata pentru a face un reportaj. In cele din urma acesta descopera ca, copilul surorii ei suferea de fibroza chistica (o boala ereditara autosomal recesiva ce afecteaza functionarea glandei exocrine) la fel ca si fratele lor, acest lucru determinand-o sa ia parte la acel experiment medical.

Beatrice mai descopera si ca tatal copilului este un barbat insurat, cu copii, familie iar relatia lor, binenteles era ascunsa.

Cartea este scrisa sub forma unei scrisori pentru Tess, iar in momentul relatari, Beatrice stie deja totul despre moartea surorii ei. Ce ne mai ramane noua de facut este sa citim aceasta scrisoare pana la final, iar finalul este unul neprevazut si surprinzator.

In cautarea disperata de a afla adevarul despre moartea surorii ei, Beatrice va reusi oare sa se mai descopere pe sine?

"Clopotul bisericii a inceput sa bata. Nu exista un sunet mai infiorator. Nu are pulsul vietii, nu are ritm omenesc, ci doar acel lovituri mecanice care reprezinta o pierdere." (citat din carte)

3 comentarii:

  1. Interesant subiect, chiar as vrea sa stiu ec se intampla mai departe. Intriga ma omoara:)). Cu siguranta vreau sa o citesc:)

    RăspundețiȘtergere